Hojenie rán je zložitý proces, ktorý vyžaduje dostatok energie, jednotlivých živín, vitamínov a minerálov. Zhodnotenie nutričného stavu pacienta je súčasťou celkového klinického prístupu k liečbe chronických rán a zahŕňa súbor najrôznejších vyšetrení, ako je napr. celkový krvný obraz, zásoby bielkovín, rovnováha tekutín a elektrolytov, funkcia obličiek a pečene, hladina glukózy, anémia a stav imunitného systému. Prehľadový článok na http://journals.lww.com zdôrazňuje najmä úlohu bielkovín, sacharidov, tukov a vitamínu A, C a K v procese hojenia rán.

Bielkoviny

Bielkoviny majú zásadný význam pre hojenie rán. Umožňujú produkciu bielych krviniek a ich migráciu a fagocytózu (pohlcovanie cudzorodých častíc bielymi krvinkami), množenie fibroblastov (buniek väzivového tkaniva), tvorbu a rast nových kapilár, syntézu kolagénu, množenie pokožkových buniek, remodeláciu (prestavbu) rany a produkciu faktorov zrážanlivosti krvi. Nedostatok bielkovín spôsobuje zlé hojenie rán, nízku hladinu albumínu v krvi a môže viesť až ku vzniku generalizovaného edému (nadmerné hromadenie tekutín v tkanivách a orgánoch celého tela), ktorý spomaľuje prenos kyslíka a živín nevyhnutných pre správny proces hojenia.

Sacharidy

Sacharidy dodávajú bunkám energiu a šetria zásoby proteínov. Ich nedostatok spôsobuje porušenie bunkovej imunity tela a využívanie proteínových zásob ako zdroja energie.

Tuky

Tuky sú zdrojom energie a pre organizmus nenahraditeľných mastných kyselín. Sú súčasťou bunkových membrán a sú nevyhnutné pre tvorbu prostaglandínov − hormónov, ktoré hrajú významnú rolu v zápalových a imunitných procesoch.

Vitamín A

Vitamín A sa podieľa na syntéze kolagénu a epitelizácii (tvorbe epitelu − špeciálneho krycieho tkaniva), ktorá je konečnou fázou hojenia rán. Nedostatok vitamínu A inhibuje obnovu tkanív. Zdrojom vitamínu A sú živočíšne potraviny, napr. vnútornosti, mliečne výrobky, vajcový žĺtok alebo ryby, jeho provitamín betakarotén (z neho si telo vitamín A dokáže syntetizovať) sa nachádza v rastlinnej potrave, napr. v mrkve, rajčiakoch, paprikách, marhuliach alebo broskyniach.

Vitamín C

Vitamín C hrá nezastupiteľnú úlohu v syntéze kolagénu, podporuje imunitné funkcie organizmu a je významným antioxidantom. Jeho nedostatok spôsobuje zlé hojenie rán, zníženú odolnosť voči infekciám a krehkosť kapilár. Zdrojom vitamínu C je ovocie a zelenina, napr. ríbezle, citrusy, jablká, brokolica, papriky alebo rajčiaky.

Zdroj:
http://journals.lww.com/aswcjournal/